21 Eylül 2016 Çarşamba

Gebelerin Yapmaması Gereken 10 Şey

  1. Çift Kişilik Beslenmek: Gebelik döneminde anne adaylarının almaları gereken ideal kilo 9 ile 12 kilo arasında olmalıdır. Bunun için günlük fazladan 300 kalori yeterli olmaktadır. Geleneksel yaklaşım ile iki kişilik beslenmek; anne ve bebek sağlığına zarar verecek, diğer taraftan kilo kontrolünü de zorlaştıracaktır.
  2. Bilinçsiz spor: Gebeliğin özellikle ilk üç ayında, profesyonel kontrol altında olmadan yapılan sporlarda yanlış bir hareket düşüğe sebep olabilir.
  3. Alkol ve sigara: Gebelikte alkol ve sigara tüketimi yalnızca anne sağlığını olumsuz etkilemekle kalmaz, erken doğum, fetüs ölümü, bebekte gelişim gecikmesi, düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme, zeka geriliği, yüzde deformasyon gibi sorunlara neden olduğu gösterilmiştir. Anne adayları gebelik sürecinde alkol ve sigaradan tamamen uzak durmalıdır.
  4. Asitli içecekler: Asitli ve gazlı içecekler, aslında sindiremeyip atılacak besinlerin de parçalanarak depolanmasına sebep olduğundan, fazla kilo alımında ciddi rol oynarlar. Fit ve sağlıklı bir gebelik için bu içeceklerden uzak durulması gerekiyor.
  5. Bol şeker ve tatlı: Saf şeker hiçbir besin değeri olmayan enerji kaynağıdır. Gebelikte şeker tüketimi, ideal kiloyu korumaya engel olmakla kalmıyor, yüksek şeker ile tetiklenen düşüklere, bebek ölümlerine, bebeğin doğum ağırlığında artmaya bağlı zor doğum ve sezaryen ile doğum olasılığının yükselmesine, doğum sırasında bebeğin kan şekerinde düşme, kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerlerinde gelişme sorunu yüzünden solunum güçlüğü çekilmesi, sarılık gibi ciddi semptomlara da sebep olabiliyor.
  6. Fazla kahve ve çay: Gebelik sürecinde yüksek miktarda kafein tüketiminin, bebeklerin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediği, düşük, bebekte büyüme geriliği ve çocuğun ileriki yaşamında uzun yıllar devam eden davranış bozukluklarına neden olabileceği konusunda tartışmalar devam etmektedir.
  7. İşlenmiş besinler: Sosis, salam gibi işlenmiş gıdalarda konan katkı maddeleri toksik maddelerin oluşumuna sebep olduğundan hem bebek hem anne için zararlıdır.
  8. Fazla tuz: Fazla tuz tüketimi ödem oluşması ve şişliğe neden olur. Anne adaylarının yeterli miktarda tuz tüketmesi böbrek sağlığı açısından önemlidir. Gebelikte aşırı tuz kullanımı tansiyonu yükseltebildiği için preeklampssi denilen gebelik zehirlenmesine neden olabilir. Preeklampsi tedavi edilmezse anne ve bebek ölümlerine neden olabilir.
  9. Dar kıyafetler: Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak tipte çorap ve tayt giyilebilir. Sutyenler asıcı nitelikte olmamalıdır.
  10. Aşırı sıcak ve güneş: Gebelik sırasında sauna, kaplıca, hamam ve uzun süre güneşlenmek gibi vücudu aşırı ısı artımına maruz bırakacak durumlardan kaçınmak gerekir. Bebek üzerine teratojen etkiler yaratabileceği gibi annede aşırı terleme ile sıvı ve elektrolit kaybı ve tansiyon düşmesine bağlı bayılmaya yol açabilir. Tansiyonun düşmesi bebeğe giden kan akımını da azaltacaktır
*Basın bültenidir

17 yorum:

  1. Sonsuz katılıyorum. İki çocuk sahibi olarak artık benim için geç de olsa çok güzel öneriler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah bağışlasın yavrularınızı 🙏🏻

      Sil
  2. ah siriciğim bir de bence en önemlisi :) geleceği düşünüp uykusuz kalmamalı gebeler :)
    sonra çok üzülüyor ;)
    haa bir de sağlıklı beslenicem diye hamburger bile yememiştim, şuan hala yiyemiyorum:( (Toprağın süt alerjisinden sebep :( )
    herşeyi doya doya yaşamak gerek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8. Ayımız dolmak üzere, artık gecele,ti uyumak çok zorlaştı :/

      O alerji meselesi çok fena :/ yeğenimde var. Biran önce geçsin 🙏🏻

      Sil
    2. sağol canım. çağımızın hastalığı.. inş senin bebişte olmaz :) sağlıklı günler geçirirsiniz ;)

      zor günler başlamış desene. ama inan sonradan özleniyor o günler. bu günlerin zorluğundan değil, hamileliğin mucizevi anından ötürü

      Sil
  3. Çok doğru ve dikkat edilmesi gereken konular .Tüm annelerin bebeklerini sağlıkla kucakları alması dileğiyle sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Hiçbirini yapmamışım iki gebeliğimde de, aferin bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eeee boşuna danışman yapmadık şekerim 😂😂 bu yaz çok sıcaktı ben asitli içecekleri birazcık içmiş olabilirim 🙄 Ama diğerlerini çok katı kurallarla uyguladım

      Sil
  5. hepsine katılıyorum ben hamileyken toksikoloji testim zaten pozitifti o nedenle işlenmiş besin yiyebildim aşırıya kaçmadan .. iki kişilik değil ama 1.5 kişilik beslendim diyelim 17 kilo almıştım :-)))) neyse ki hemen verdim :-)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17 kilomuuuuu 😳 Verdiysen sorun yok tabii de ben zaten kilolu olarak hamile kaldığım için öyle bir şansım hiç olmadı

      Sil
    2. bende 18,5 kilo aldım. 3 hafta daha dursaydık ne olurdum kimbilir :) kilo biraz şişlikle alakalı biraz da enfeksiyon ile :/
      18 kilo aldığımı söylediğimde inanmıyorlardı ;) şuan kalan 2 kilo ;)

      inş aldığın kiloları emzirme döneminde çok daha fazla olarak verirsin ;)

      Sil
    3. Ben zaten fazla kilolu hamile kaldığım için çok dikkatli olma durumda kaldım. Bugün itibariyle 33+5 im ve 5 kilo 700 gram almışım, doktorum biraz fazla dedi bu ay için. 1 ayda 1 kg 850 gram almışım. Kızım da 2312gr. Aslında ben hiç almamışım, hepsini o almış tonti <3

      Evlenmeden çok önceki halime dönerim inşallah :))

      Sil
  6. 1,4 ve 5.maddelere pek uyamayarak ilkinde 21 ikincisinde güya biraz dikkat ederek 18 kilo ile hamileliği bitirmiştim.Aslında sadece hamileler değil herkesin sağlıklı yaşamak adına dikkat etmedi gereken noktalar pek çoğu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar sıcak bir yaz geçirdik ki, ben de kolasız yapamadım bazı zamanlar :/ Çok haklısınız sağlıklı yaşamak için hepsine dikkat etmek gerek.

      Sil
  7. Diğerlerini pek bilmem de Siricim hamilelikte sigara ve alkole devam edenler en kötüsü gibi geliyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...