30 Ağustos 2015 Pazar

Orta Avrupa Turu 1. Gün- Berlin

Herkese merhaba

22 Ağustos'da tam 8 gün süren bir Orta Avrupa gezisine çıktık eşimle. Kısa sürede çok yer gezmek için turla gitmeye karar verdik. İlk durağımız Berlin oldu.

Seneler önce duvarın yıkılması rağmen hala  psikolojik olarak Batı ve Doğu Berlin duruyor. 3.5 milyon nüfuslu şehirde tam 250 bin Türk yaşıyormuş.

Devlet çok demokrat. Cumhuriyet meydanındaki parlamento binası bir taraftayken, Başbakanlık hemen ön tarafında ve arada haklın takıldığı bir tane bile polisin olmadığı bir park var. 




Cumhuriyet Meydanı

Cumhuriyet Meydanı 

Cumhuriyet Meydanı
Ayrıca havaalanı şehrin içinde kaldığı için halk istememiş ve referanduma gidilmiş. Çoğunluk park olsun dediği için park olarak kalmış. Yani ben istedim oldu mantığı bulunmayan, demokrat bir şehir.




 En ünlü meydanı, Alexander Meydanı. Kocaman güzel bir meydan, Alışveriş merkezleri, mağazalar ve güzel restoranlar bulunuyor.

Eğer yolunuz düşerse outlet mağazası olan T.K. Maxx'e mutlaka uğrayın. Bir de Primark'da çok çok uygun fiyata, güzel ürünler bulabilirsiniz. İngiliz H&M'i diyorum ben Primark'a. Kıyafetten aksesuara, hatta kozmetiğe kadar her şey var ve çok çok uygun fiyata.

Dikkat etmeniz gereken bir nokta ise pazar günleri Almanya'da bütün mağazalar kapalı!


Alexander Meydanı
 Türkiye'den alışmışım her yerde süper marketlere bakkallara. Bu meydana yakın öyle marketler göremedim.


Bir alışveriş merkezinin vitrini. Umarım Sonbahar Kış Modası böyle olur.

Her yeri park dolu olan, yeşil bir şehir. bu yönü gerçekten çok çok güzel. Bisikletliler çok fazla, onlar için ayrı yollar var. Sokaklarda kedi köpek yok.

Parizer Meydanı
 Parizer meydanı da çok önemli meydanlardan biri. Bütün konsolosluk binaları bu meydanda. Meydanı at arabalarıyla veya bu değişik araçlarla gezmek mümkün.



Bu bisiklet çok dikkatimi çekti. 5-6 kişi binip, şehri geziyorlar, bu arada isteyenler bira içiyor.


1998 yılında yıkılan Berlin Duvarı'nın bir parçası. Ne kadar ince değil mi?

Terör Topografyası
 Fotoğraftaki sağ tarafta görünen yer Nazi Gestapo yerleri, sol taraftaki bina ise Nazi Hava Komutanlığıymış zamanında. Şimdi maliye bakanlığı olarak kullanılıyor. Duvarın hemen önündeki açık hava müzesi ise Nazi Almanya'sından fotoğraflar var.
Terör Topografyası

Check Point Charlie
 Berlin'de 2 tane nehir bulunmakta. En güzeli Spree Nehriymiş.
Spree Nehri
 Açıkçası Berlin beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Her şeyden önce binaları hiç estetik değil. Komünizm zamanından kalan evler hala duruyor. Rehberimiz dışı yeni görünen dedi ama gerçekten estetik yoksunu, apartmanların içleri kötü durumdaymış. (Dışı böyle ise içi gerçekten içler acısıdır diye düşünüyorum) 1 oda veya 1+1 şeklindeymiş, evlenenlere ev verirmiş devlet. Ön tarafa bakan yerlerde zenginler, arka tarafta ise daha düşük gelirliler kalırmış. Modern binaları da fabrika gibi geldi. Bizim kentsel dönüşüm projelerini bir incelemelerini tavsiye ederim :)

Berlin ismi bataklıktan geliyormuş. Şehrin her yerinde renkli borular var, bunlar sayesinde su tahliyesi yapılıyormuş.

Her yer inşaat halinde, göz yorucu ve çirkin bir görüntüsü var.

 Berlin'de görülmesi gereken yerlerin başında Berlin Kathedrali geliyor. Hemen yan tarafında müze ve önünde çok güzel bir park var. Biz gezerken bir grup müzik yapıyordu, çok keyifli bir yerdi.

Berlin Kathedrali

Berlin Müzesi
 Akşam kaldığımız otel Holiday Inn East Berlin'di. Biraz şehir dışında bir otel ve internet ücretli. Bu yüzden tavsiye etmem.

 Gezimizin 2. günü çok yakında gelecek.

Başka bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın.

8 yorum:

  1. Bu incecik duvar ne canlara mal olmuş. Siyaset ne acımasız bir şey. Yine bahsettiğin demokrasi kültürleri o kadar kuvvetli ki iki Almanya birleştikten sonra uyum sağlamak çok da zor olmamıştır sanırım. Yeni yazını ve mekanı merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kadar saçma şey, bu kadar ince duvar sayesinde olmuş :( En kısa zamanda yazmayı düşünüyorum. Geçen seneki Yunanistan gezim gibi birer hafta ara vermeyeceğim, söz :)

      Sil
  2. şehir biraz soğuk görünüyor ama yine de tarih açısından önemli beğendim.. neler aldığını da merak ediyorum ayrıca :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç beklediğim gibi değil. Nasıl çirkin evler. İnsan koskoca Almanya'nın başkentinde böyle olmamalı diye düşünüyor :( hahahhaha neler aldım söyleyim de şok ol :))))))))

      Sil
  3. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş, diğer yerleri de merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel kareler, gitmiş kadar oldum :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...